Vad ska jag göra om en vän blir kär i en missbrukare

”Jag är trött på min väns klagomål. Hennes man begränsar sina pengar, tillåter inte henne att arbeta, förödmjukar moraliskt och hånar henne på alla möjliga sätt generic viagra. Hon lider men vidtar inga åtgärder..

Alla mina råd besvaras av samma: ”Jag älskar honom!” eller ”vart ska jag ifrån honom, ingen behöver mig!” Jag vet inte vad jag ska göra och hur jag kan hjälpa henne att komma ur den svåra situationen. Jag tar slut på tålamod och jag kan bara inte lämna min bästa vän i en svår situation. ”.

Marina Abravitova

I stort sett kan du inte göra något åt ​​det. Jag kommer att förklara varför.

För det första är detta inte ditt liv och inte ditt personliga val, utan en annan person – din flickvän, som du inte kan förbjuda att leva som hon vill.

För det andra, om du aktivt börjar bevisa att det finns en dålig person bredvid henne, kommer hon troligen att stänga och sluta dela dina känslor och tankar med dig. Som regel är det svårt för kvinnor som har ett förhållande med övergrepp att berätta för sina nära och kära detaljerna i deras personliga liv..

Djupt inne förstår de själva perfekt att allt är fel med dem, och de vill inte lyssna på föreläsningar en gång till. Dessutom, att du negativt uppfattar hennes fackförening, kommer hon definitivt att berätta för sin partner, och han, tro mig, kommer att hitta ett sätt att använda denna information mot dig..

Missbrukare är utmärkta manipulatorer, de vet hur man spelar på känslorna hos sitt offer.

Sådana människor kommer på nolltid att bevisa för henne vilken dålig vän du är om du vill skilja henne från ditt livs kärlek. Därför, om du verkligen vill hjälpa, måste du agera annorlunda..

Ingen kritik mot offret och hennes partner. Avstå från att vara en homebrewpsykolog, lägesanalys och råd. Lär dig att bara lyssna eftersom det är viktigt för dig att inte förlora din väns förtroende. Stöd henne även om hennes lösningar inte verkar vara en bra idé för dig. Under inga omständigheter fördöma henne, tvärtom, håller med om allt hon säger, men samtidigt rikta mycket försiktigt, nästan omärkligt.

Din uppgift bör faktiskt reduceras till följande – att hjälpa offret för övergrepp att förstå vad som händer i verkligheten och att självständigt bestämma vad som ska lämnas i detta förhållande.

Vad kan du göra? Rådgör försiktigt och diskret din vän till en bra psykolog, som du själv gick till för att lösa dina små problem med en tidigare eller nuvarande partner, eller som du snubblat på av misstag i ”Instagram”. Låt honom vara intresserad, titta på videor och inlägg, lyssna. Ett stort antal artiklar har skrivits om ämnet missbruk, det finns forum, diskussioner, det finns levande berättelser, inte alltid med ett lyckligt slut – allt är fritt tillgängligt, så du kan kasta länken till en vän och låta dig övertygas om hur utbredd det är, att hon inte är ensam , men beslutar hur man ska leva vidare och vad man ska göra med allt detta kommer hon att få, och inte någon annan.

Om du misstänker att din flickvän är offer för inte bara psykologiskt utan också fysiskt missbruk, hitta en hjälplinje för henne, ge en länk till sidorna i kvinnogrupper på sociala nätverk ”Facebook”), inkluderar de inte bara offer för inhemsk tyranni, utan också psykologer, advokater, advokater som verkligen kan hjälpa till i ord och handling. Kanske kommer hon att vägra: hon kommer att säga att hon inte behöver allt detta, men något säger mig att hon definitivt kommer att behålla telefonen, och gruppen kommer att vara intresserad.